Poprzedni temat «» Następny temat
akwarium 72l
Autor Wiadomość
Robek00 
Zainteresowany tematem



Pomógł: 2 razy
Wiek: 37
Dołączył: 04 Maj 2012
Posty: 348
Skąd: Płock
Wysłany: 2012-05-17, 12:37   akwarium 72l

Akwarium: 60x30x40 [72l] profilowane
Oświetlenie: 1 x 15W (T8)
Nawożenie: narazie brak
CO2: Carbo.
Podłoże:AQUABASIS PLUS 5l na to zwirek granulacja 3-5
Parametry wody: nie mierze
Ogrzewanie: grzałka 75 w
Filtracja: Filtr kubełkowy FLUVAL 105
Podmiana wody: narazie brak
Woda: sama kranówka
Flora: nie bardzo sie znam na gatunkach. wiem ze jest lisi ogon żabienica mech Flame Moss kilka trawek i tak jak będzie widac na filmiku
Fauna: niewytrzymaniem i przed końcem dojrzewania akwarium wpuściłem 3 gupiki i 2 małe glonojady. docelowo głównie jakies żyworodne (molinezje, mieczyki, zmienniaki) kiryski i danio

ze względu ze po przeprowadzce nie mogę chwilowo odnaleźć aparatu a zdjęcia telefonem wychodzą tragicznie to zamieszczam krotki filmik jak wygląda akwarium. link odnosi się do mojego konta na chomiku gdzie można go obejrzeć (chwilowo można tylko ściągnąć ale pracuje nad tym) a także pobrać na mój koszt (bezpłatnie). wiem ze to utrudnia cala sprawę ale jest to tylko 17mb w formacie mp4.

filmik
 
     
darma11 
Administrator



Pomógł: 57 razy
Wiek: 43
Dołączył: 19 Mar 2011
Posty: 3061
Skąd: Płock
Wysłany: 2012-05-17, 13:18   

Akwarium wcale nie wygląda tragicznie, ale jak sam już zapewne wiesz dużo rzeczy trzeba poprawić.
To co można zostawić, to podłoże. Może żwirek ma trochę za dużą średnicę i jest za jasny, ale to kwestia gustu i nie upieram się że trzeba wierzchnią warstwę zdzierać. Co do AquaBasis, to jest to bardzo dobre podłoże pod spód.
Zanim napiszemy Ci co powinieneś zmienić, to powiedz nam czy w ogóle chcesz coś zmieniać :?: Czy jesteś gotowy w ogóle na inne podejście do swojego akwarium niż te dotychczasowe :?:
Nie chciałbym ponownie sytuacji, że komuś staram się pomóc swoimi podpowiedziami a zostaję oskarżony o cwaniactwo, złośliwość i arogancję.
 
     
Robek00 
Zainteresowany tematem



Pomógł: 2 razy
Wiek: 37
Dołączył: 04 Maj 2012
Posty: 348
Skąd: Płock
Wysłany: 2012-05-17, 13:26   

darma11 napisał/a:

Nie chciałbym ponownie sytuacji, że komuś staram się pomóc swoimi podpowiedziami a zostaję oskarżony o cwaniactwo, złośliwość i arogancję.


możesz być pewien ze na pewno nie spotkasz się z takim podejściem. co do zmian to jestem średnio nastawione ale rady na pewno sie przydarza. nie mówię ze będę posłusznie wszystkie rady wykonywał ale postaram sie jak najwięcej z nich wdrożyć w życie. wiem ze Wy macie wiele wiele więcej doświadczenia i wiedzy niż ja.

ciesze sie ze na pierwszy rzut oka akwarium niewyglądana tragicznie :-)
 
     
darma11 
Administrator



Pomógł: 57 razy
Wiek: 43
Dołączył: 19 Mar 2011
Posty: 3061
Skąd: Płock
Wysłany: 2012-05-17, 13:52   

Dodaj jedną świetlówkę T5 o mocy 24 Waty. Podejrzewam że obecna świetlówka (15W) ma 6500 Kelwinów. Ta druga świetlówka 24 Watowa również może mieć 6500 K, lub 8800 K ewentualnie 10000 K. A najlepiej jakbyś 15 W wymienił na 10000K a 24W dał 10000 K.
Dwie, trzy łodyżki posadzone w jednym punkcie nie tworzą Ci klimatu. Dokup roślin. Weź po 2-3 łodygi razem i powsadzaj w 4-6 miejscach w odległości 3-4 centymetrów obok siebie. Aromatice posadź pojedynczo w odległości ok. 6 cm od siebie. Masz tam ze dwie łodygi tej rośliny. Podjedź do mnie - dam Ci kilka następnych łodyg.
Musisz znaleźć pomysł na całą aranżację. Główny jej element to korzeń. Ale sam jeden aranżacji nie stworzy. Pomyśl o jakiś badylach, które wychodziłyby z tego głównego, masywnego korzenia.
Na dole widzę jakiegoś eleocharisa, ale nie jestem pewien. Jak dołożysz światła, będzie Ci się rozrastał, bo wygląda że stoi w miejscu. Choć kamera Ci się trzęsie i dokładnie nie widzę.
Na razie to wszystko, wrócę do domu, to na pewno coś jeszcze zauważę, co można poprawić i napiszę.
 
     
Robek00 
Zainteresowany tematem



Pomógł: 2 razy
Wiek: 37
Dołączył: 04 Maj 2012
Posty: 348
Skąd: Płock
Wysłany: 2012-05-17, 14:27   

ze światłem to podejrzewałem ze jest za mało ale nie bardzo w tej obudowie co mam jest możliwość dołożenia kolejnej lampki po prostu brakuje miejsca.

co do Limnophila aromatica to są nawet 3 łodygi ale one wychodzą z jednej łodygi. przyciąć i posadzić osobno??

eleocharis to jest mala sadzonka z tych kupionych na allegro hodowanych w zelach wiec nie wiem czy on się wogole przyjmie. akwarium ma w tej chwili tydzień. wiem ze powinienem zaczekać i dodać rybki dopiero po 2 tygodniach minimum ale nie wytrzymałem i te co wyżej wymienione wpuściłem wczoraj. zachowują sie normalnie narazie żadnych niepokojących objawów nie zauważyłem.

roślinek mam zamiar dokupić chce zakupić jeszcze jakaś moczarke i może kilka innych tylko narazie nie wiem gdzie je dokładać bo na dnie jest pełno tych małych sadzonek z żelów które nie wiem czy się przyjmą. pyzatym chwilowo jakiekolwiek zakupy są utrudnione przez zwichnięta kostkę i tak trochę jestem uziemiony.


co do aranżacji to myślałem zeby to był po prostu taki gąszcz roślinek z korzeniem porośniętym mchem po środku.

z roślinek które kupiłem z allegro mam jeszcze z jedna łodygę Hydrocotyle leucocephala
ze 4 małe Ludwigia repens
oraz mala kępkę MICRANTHEUM UMBROSUM z czego tak sobie myślę fajnie by wyglądał trawnik.

mam jeszcze pytanko dotyczące roślinki z takimi podłużnymi liśćmi po prawo na dole obok korzenia takie ciemne długie liście. jak ja kupiłem to te liście były tak w miarę w kupie i w miarę sztywno a po kilku dniach one jakby opadły są wiotkie każdy w inna stronę nawet do góry nogami.
Ostatnio zmieniony przez Robek00 2012-05-17, 19:23, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Rybiarz 
Aktywny użytkownik
Rybiarz


Pomógł: 3 razy
Wiek: 20
Dołączył: 18 Gru 2011
Posty: 1108
Skąd: Płock
Wysłany: 2012-05-17, 14:33   

Proszę wzuć filmik na youtube bo ja mam błąd ze ściąganiem :eee:
 
 
     
Robek00 
Zainteresowany tematem



Pomógł: 2 razy
Wiek: 37
Dołączył: 04 Maj 2012
Posty: 348
Skąd: Płock
Wysłany: 2012-05-17, 14:43   

niestety nie mam konta na youtobe:( wkoncu po wielu trudach udało się filmik można już zarówno obejrzeć cały na stronce a także ściągnąć.
 
     
Moraś 
Aktywny użytkownik



Pomógł: 7 razy
Wiek: 42
Dołączył: 02 Kwi 2011
Posty: 1191
Skąd: Płock
Wysłany: 2012-05-18, 08:08   

Witam , szczerze przyznam że filmik nie za dobrej jakości i jak odnajdziesz aparat to zrób kilka fajnych fotek , daj z tyłu jakieś tło najlepiej niebieskie lub czarne ( kwestia gustu ).
A i jeszcze jedno , micranthemum umbrosum to roślina drugoplanowa a w mniejszych zbiornikach może z powodzeniem zdobić trzeci plan więc trawnika z niej nie zrobisz :-) .
No ale mimo wszystko po wprowadzeniu kilku drobnych zmian o których wspomniał ci Darek to może być całkiem ładny zbiorniczek .
 
     
Robek00 
Zainteresowany tematem



Pomógł: 2 razy
Wiek: 37
Dołączył: 04 Maj 2012
Posty: 348
Skąd: Płock
Wysłany: 2012-05-18, 08:27   

tło już jest tylko nie mam czasu przyczepić:)
 
     
Moraś 
Aktywny użytkownik



Pomógł: 7 razy
Wiek: 42
Dołączył: 02 Kwi 2011
Posty: 1191
Skąd: Płock
Wysłany: 2012-05-18, 10:33   

Robek00 napisał/a:
tło już jest tylko nie mam czasu przyczepić:)


Ech z tym czasem to jak z pieniędzmi , zawsze brak :-( .
 
     
HUNCO 
Zainteresowany tematem
Arek


Pomógł: 4 razy
Wiek: 34
Dołączył: 21 Mar 2011
Posty: 534
Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-05-19, 06:03   

Ach ten "czar" akwariów profilowanych :-? ... Pokrywę pewnie da się lekko przerobić żeby zmieścić 1-2 dodatkowe świetlówki. Dobrze by było dołożyć te 24W lub chociaż 15W żeby 0,5W/l wyszło to już będzie dobrze. Ja zauważyłem chyba anubiasa? Ta żabienica to niestety ale chyba na wylocie jest... Za duże liście jak do tak małego szkiełka... Trochę prac ogrodniczych przy przesadzaniu roślin Cię czeka ale to dopiero po opublikowaniu zdjęcia bo na filmie nie bardzo widać co gdzie jest i co czym jest ;-)
 
     
Robek00 
Zainteresowany tematem



Pomógł: 2 razy
Wiek: 37
Dołączył: 04 Maj 2012
Posty: 348
Skąd: Płock
Wysłany: 2012-05-19, 17:39   

kiedy powinienem zacząć robić podmiany wody i jakie ilości wody podmieniać. oraz kiedy mogę dołożyć następne ryby?? trochę pozmieniałem zdjęcia postaram się zamieścić jutro bądź w poniedziałek
 
     
darma11 
Administrator



Pomógł: 57 razy
Wiek: 43
Dołączył: 19 Mar 2011
Posty: 3061
Skąd: Płock
Wysłany: 2012-05-19, 17:49   

Wodę podmienia się by zmniejszyć nadmiar azotanów a także by usunąć szczątki organiczne. Zazwyczaj jest to około 25-35 procent objętości wody w zbiorniku raz na tydzień. Ale to nie reguła. Wszystko zależy od tego ile masz ryb, jak obficie je karmisz, czy lejesz nawozy, ile masz światła itp.
Kup BactoActive Tropicala, zastosuj przez kilka dni potrójną czy poczwórną dawkę i systematycznie wpuszczaj ryby po kilka sztuk.
 
     
dezerter 
Aktywny użytkownik
dezerter


Pomógł: 17 razy
Dołączył: 11 Lut 2012
Posty: 1705
Skąd: Radziejów
Wysłany: 2012-05-19, 18:16   

Witam i nie przesadzaj z ilością obsady docelowej piszesz,że chcesz mieczyki z tego co czytałem, masz do tych ryb zbyt małe akwarium.Czy to jest Twoje pierwsze akwarium?To,że wpuściłeś kilka rybek na początek nie było złym posunięciem.
 
     
Robek00 
Zainteresowany tematem



Pomógł: 2 razy
Wiek: 37
Dołączył: 04 Maj 2012
Posty: 348
Skąd: Płock
Wysłany: 2012-05-19, 20:04   

dezerter napisał/a:
Czy to jest Twoje pierwsze akwarium?


można tak powiedzieć miałem kiedyś akwarium ale miało ono 30l i było to jakieś 15-18 lat temu.

darma11 napisał/a:
Kup BactoActive Tropicala, zastosuj przez kilka dni potrójną czy poczwórną dawkę i systematycznie wpuszczaj ryby po kilka sztuk.


ok w takim razie w poniedziałek kupie te bakterie i kolo środy zacznę wpuszczać rybki.
co do oświetlenia które mi doradzałeś to myślę ze łatwiej będzie kupić te belki oświetleniowe na allegro niż przerabiać ta koszty podobne a efekt dużo lepszy. tylko z zakupem będę musiał troszkę jeszcze poczekać na odpowiedni przypływ gotówki.
dokupiłem trochę roślinek i posadziłem je tak jak radziłeś. kilka przesadziłem dołożyłem tło.

jutro postaram się zamieścić zdjęcia to ocenicie zmiany i doradzicie co jeszcze można by usprawnić.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Stworzył: PatrykSpec | Edytował: kooza (TrzecI)