Obsada zimnowodnego akwarium |
Autor |
Wiadomość |
Przyrodnik
"Żółtodziób"
|
Wysłany: 2016-04-12, 13:52 Obsada zimnowodnego akwarium
|
|
|
Witam!
Problem mnie dopadł przeokrutny. Nowa grzałka mi nawaliła, a raczej termostat. A fundusze zbytnio nie pozwalają na szarżowanie na sklepy. Zatem, postanowiłem zaopatrzyć się w obsadę zimnowodną.
U mnie w domu jak gorąco nie jest, ale widziałem, że rybki zimnowodne są bardzo wytrzymałe, więc moje warunki nie będę im przeszkadzać.
Pytanie moje jest takie. Aha, dodam, że akwarium pomieścić może 60 l wody. Czy moglibyście zaproponować jakieś ryby, które są dostępne w sklepach? Ewentualnie i rośliny. Wydaje mi się, że jedna, która kupiłem trochę cierpi na tą zimną wodę, ale dobrze sobie radzi.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
krzysiek107a
Stały bywalec Akwarystyka roślinna

Pomógł: 9 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Cze 2014 Posty: 734 Skąd: Maszewo nad Wisłą
|
Wysłany: 2016-04-12, 19:13 Re: Obsada zimnowodnego akwarium
|
|
|
Przyrodnik napisał/a: |
U mnie w domu jak gorąco nie jest, ale widziałem, że rybki zimnowodne są bardzo wytrzymałe, więc moje warunki nie będę im przeszkadzać. |
nie masz ogrzewania w mieszkaniu |
|
|
|
 |
Przyrodnik
"Żółtodziób"
|
Wysłany: 2016-04-13, 12:59
|
|
|
Mam, ale mieszkam na wsi i ktoś musi rozpalić w piecu. A czasem jak jest chłodniejszy dzień i się zapomni czy nie chce to temepratura spada i woda w akwarium automatycznie staje się zimniejsza. |
|
|
|
 |
Makabajachi
Stały bywalec feel like a fish

Pomógł: 9 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Cze 2012 Posty: 634 Skąd: Płock
|
Wysłany: 2016-04-13, 13:15
|
|
|
Tutaj poszukaj. |
|
|
|
 |
Virrass
Zainteresowany tematem

|
Wysłany: 2016-04-13, 13:19 Re: Obsada zimnowodnego akwarium
|
|
|
Przyrodnik napisał/a: | A fundusze zbytnio nie pozwalają na szarżowanie na sklepy. |
Na czereśniowej za nową grzałkę zapłacisz 20 zl. |
|
|
|
 |
Kamil94
Stały bywalec

Pomógł: 11 razy Wiek: 25 Dołączył: 24 Lip 2011 Posty: 768 Skąd: Bodzanów, k.Płocka
|
Wysłany: 2016-04-14, 17:43
|
|
|
Polecam kardynałki chińskie...nie wymagają dużego zbiornika, dość szeroka tolerancja na wartości temperatury. Do tego żeby nie było zbyt pusto przylga chińska (u nas widziałem kiedyś w moczarce pod nazwą cudaczek)
Strona, którą podał Makabajachi, a właściwie informacje na niej podane należy jeszcze dokładniej zweryfikować. Jest ona ciągle modyfikowana, ale sam kilkukrotnie napotkałem tam błędne informacje dot. ryb.
Aha, zapomniałem dodać, że idąc tropem ryb azjatyckich może pokusić się o zbiornik z roślinami z tego regionu? Cryptocoryny są bardzo interesującymi roślinami o bardzo dużej różnorodności. Można nimi obsadzić zbiornik od 1 planu i niskich gatunków po 3 plan gdzie liście takich krypci przysłaniają lustro wody. |
|
|
|
 |
Inczi
Poznaje temat

Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2012 Posty: 190 Skąd: Płock/Niemcy
|
Wysłany: 2016-05-03, 22:15
|
|
|
W sumie jak masz zimna wodę i ksywkę Przyrodnik to możesz zawsze coś zebrać z okolicznych stawów. Zalezy gdzie mieszkasz, ale praktycznie wszędzie znajdziesz moczarkę, rogatka(np. Zakola Bzury koło Wyszogrodu), Stringy Moss i wgłębka są wszędzie. Rzęsa to badziewie. Raz nawet w okolicy znalazłem Elatine hydropiper, ale za rok w tym samym stawie już nic nie było. |
|
|
|
 |
|