Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie powinno być oświetlenie żeby nie było glonów na szybie
Autor Wiadomość
Małgoska 
Początkujący
malgoska


Dołączyła: 09 Lis 2013
Posty: 25
Skąd: płock
Wysłany: 2016-02-01, 16:30   Jakie powinno być oświetlenie żeby nie było glonów na szybie

Witam. Od niedawna posiadam akwarium o pojemności 112l. Kupiłam je od kogoś więc nawet nie wiem jaka jest świetlówka w środku. Moim problemem jest to że strasznie zaczęły rozwijać się glony zwłaszcza na przedniej szybie nie wiem co jest tego przyczyną. Filtracje mam dobrą mam zainstalowane dwie pompki grzałkę temperatura wody 27C.
Akwarium mam już ponad 10 lat wcześniej miałam mniejsze akwarium 60litrów i nigdy nie było w nim glonów. Może mam złą świetlówkę. Jaka powinna byc do mojego akwa.
 
     
klobukos 
Stały bywalec


Pomógł: 8 razy
Wiek: 35
Dołączył: 21 Mar 2011
Posty: 879
Skąd: Płock
Wysłany: 2016-02-01, 16:44   

Albo dajesz za dużo mikro
Albo akwarium jest nastawione na bezpośrednie światło słoneczne, czyli stoi blisko okna
Jaki to glon? Zielony pył? Brązowy pył? Czy może jakieś nitki?



Oświetlenie zapewne masz 2 świetlówki T8 po 18W - duuuużo za mało
W twoim przypadku najlepiej jak byś do pokrywy dołożyła jedną świetlówkę T5 - 24W, ale to już inna para kaloszy
 
     
Małgoska 
Początkujący
malgoska


Dołączyła: 09 Lis 2013
Posty: 25
Skąd: płock
Wysłany: 2016-02-01, 16:49   

Akwarium stoi z dala od okna więc swiatło z dworu zbytnio nie dociera. Glony są zielone nitki na roslinach i zielone place na szybie. Swietlówki mam dwie wydawało mi sie że swiatło jest za mocne i zastanawiałam się czy nie wykręcić jednej.
 
     
darma11 
Administrator



Pomógł: 57 razy
Wiek: 43
Dołączył: 19 Mar 2011
Posty: 3063
Skąd: Płock
Wysłany: 2016-02-01, 19:59   

Małgoska napisał/a:
Filtracje mam dobrą mam zainstalowane dwie pompki

Czasami akwaryści piszą, że parametry wody mają dobre, że filtrację mają dobrą albo że światło mają dobre. Napisz jakie dokładnie masz filtry.
Jednej świetlówki nie wykręcisz, gdyż ta druga przestanie świecić
Michał, analizujesz sytuację pod kątem akwarium roślinnego. Oświetlenie 2x18W jest wystarczające dla wielu zbiorników o pojemności 112 litrów. Co do mikro, to dziewczyna może w ogóle nawozów nie używa. W końcu nie każde akwarium jest roślinne!
Co ja myślę na zadany przez Ciebie problem? Przeanalizuj obsadę swojego akwarium, może masz za dużo mieszkańców, może za dużo karmisz, może nie robisz podmian wody?
Poza tym musisz wiedzieć jakiego sprzętu/akcesoriów używasz, bez takiej świadomości nie można podejmować racjonalnych działań. Bez takiej wiedzy my też nie możemy racjonalnie doradzać.
Ostatnio zmieniony przez darma11 2016-02-01, 21:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
krzysiek107a 
Stały bywalec
Akwarystyka roślinna



Pomógł: 9 razy
Wiek: 43
Dołączył: 21 Cze 2014
Posty: 734
Skąd: Maszewo nad Wisłą
Wysłany: 2016-02-01, 21:42   

Nie napisałaś nic o nawożeniu i jakie rośliny posiadasz , ja obstawiam braki makro elementów.
 
 
     
Małgoska 
Początkujący
malgoska


Dołączyła: 09 Lis 2013
Posty: 25
Skąd: płock
Wysłany: 2016-02-01, 21:49   

Mieszkańców nie mam dużo bo na akwarium 112L. mam 9 rybek i w tym 3 glonojady rybki karmię regularnie w małych ilosciach a podmiany wody robie systematycznie. Nigdy nie miałam problemów z glonami dopiero po zmianie akwarium w którym są świetlówki których nie znam. Z ciekawosci odkręciłam jedną i działa nie jest tak jak napisaliscie że jak jedną wykręce to druga nie bedzie działać. Myslałam że tutaj na forum poradzicie jaką świetlówkę powinnam kupić żeby wszystko dobrze współgrało. Dzięki za odpowiedzi. Będę szukać dalej
 
     
darma11 
Administrator



Pomógł: 57 razy
Wiek: 43
Dołączył: 19 Mar 2011
Posty: 3063
Skąd: Płock
Wysłany: 2016-02-01, 22:02   

Małgoska napisał/a:
Myslałam że tutaj na forum poradzicie jaką świetlówkę powinnam kupić żeby wszystko dobrze współgrało. Dzięki za odpowiedzi. Będę szukać dalej

No niestety, nie znamy się na wielu sprawach :-(

Dziewczyno, nie napisałaś prawie nic o swoim akwarium. Żeby nie przedłużać, bo widzę że jesteś bardzo niecierpliwa i chcesz jednej odpowiedzi na wszystkie bolączki. Kup jedną świetlówkę SYLVANIA AQUASTAR 10000K T8 18W a drugą SYLVANIA Luxline Plus 6500K T8 18W. Będą i ryby zadowolone i rośliny.
Ale pamiętaj, że nowe świetlówki mogą ale nie muszą sprawić, iż pozbędziesz się glonów.
 
     
Małgoska 
Początkujący
malgoska


Dołączyła: 09 Lis 2013
Posty: 25
Skąd: płock
Wysłany: 2016-02-01, 22:36   

Dziewczyna dziękuje za odpowiedz
 
     
krzysiek107a 
Stały bywalec
Akwarystyka roślinna



Pomógł: 9 razy
Wiek: 43
Dołączył: 21 Cze 2014
Posty: 734
Skąd: Maszewo nad Wisłą
Wysłany: 2016-02-01, 22:40   

Faktycznie , może masz zamontowane jakieś chińskie świetlówki które nie nadają się do akwarium , dziś byłem w zoologu na ul. Rembielińskiego , jest tam duży wybór świetlówek w nie wygórowanych cenach.
 
 
     
Małgoska 
Początkujący
malgoska


Dołączyła: 09 Lis 2013
Posty: 25
Skąd: płock
Wysłany: 2016-02-01, 22:47   

Ok dzięki. Kupie takie co napisał Darma11.
 
     
klobukos 
Stały bywalec


Pomógł: 8 razy
Wiek: 35
Dołączył: 21 Mar 2011
Posty: 879
Skąd: Płock
Wysłany: 2016-02-01, 23:20   

darma11 napisał/a:

W końcu nie każde akwarium jest roślinne!



Herezje!
 
     
krzysiek107a 
Stały bywalec
Akwarystyka roślinna



Pomógł: 9 razy
Wiek: 43
Dołączył: 21 Cze 2014
Posty: 734
Skąd: Maszewo nad Wisłą
Wysłany: 2016-02-01, 23:46   

Małgoska napisał/a:
Ok dzięki. Kupie takie co napisał Darma11.

Sylvanie kupisz na ul.Czereśniowej w Imielncy.
Grolux i aquastar będzie dobrym połączeniem.
 
 
     
Moraś 
Aktywny użytkownik



Pomógł: 7 razy
Wiek: 42
Dołączył: 02 Kwi 2011
Posty: 1191
Skąd: Płock
Wysłany: 2016-02-02, 08:16   

A ja bardziej czepiał bym się tej filtracji a nie oświetlenia . Napisz proszę co masz za filtrację i najlepiej wstaw jakieś zdjęcie .
 
     
marcink 
Zapaleniec
marcink



Pomógł: 13 razy
Wiek: 43
Dołączył: 29 Gru 2011
Posty: 2294
Skąd: płock
Wysłany: 2016-02-10, 10:54   

Moraś napisał/a:
A ja bardziej czepiał bym się tej filtracji a nie oświetlenia . Napisz proszę co masz za filtrację i najlepiej wstaw jakieś zdjęcie .


Popieram Marka a i napisałaś że robisz podmiany wody regularnie ale raz w tygodniu czy regularnie raz w miesiącu no i ile % wody podmieniasz ?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Stworzył: PatrykSpec | Edytował: kooza (TrzecI)